De mens


Gerard Rouwen

Kunstenaar
avatar

Kleur en vorm als inspriratiebron

Vaak wordt me gevraagd waar mijn werk over gaat. Dat is lastiger dan u denkt, omdat ik intuïtief schilder. Ik schilder in eerste instantie vanuit mijn eigen gevoel, maar laat me ook graag inspireren door de omgeving.

Wel kan ik iets vertellen over mijn inspiratiebronnen: Mijn werken komen veelal voort uit een bezichtiging van een locatie en het verhaal van de opdrachtgever. Of van de activiteiten op de locatie. Ik luister naar alles wat me verteld wordt en langzaam ontspint zich een verhaal. Dat verhaal probeer ik te abstraheren en in kleur om te zetten. Daarna is het een kwestie van op het doek zetten. Dat lijkt simpel, maar soms zitten er meerdere lagen onder een werk. Dit is noodzakelijk omdat alleen dan de juiste balans gevonden kan worden. Zo krijgt uiteindelijk ieder doek de juiste spanning. Het is mijn uitdaging om werk en ruimte samen te smeden tot één geheel, waarbij werk en omgeving elkaar versterken.

Ik schilder abstracte doeken, waarvan grote vlakken kleur de basis vormen. Mijn uitdaging ligt erin kleur en compositie te laten versmelten tot een boeiend, ontroerend ofwel harmonieus geheel. Ik merk dat ik in abstractie een gevoel kwijt kan dat ik in het echt niet kan laten zien. In mijn werk zoek ik laag over laag naar díe kleuren die met elkaar een bepaalde spanning vormen.